De kwitantie: een factuur sturen als particulier

Photo by Meriç Dağlı on Unsplash

Als particulier verkoop je weleens iets aan een bedrijf of een andere particulier. Je maakt dan geen factuur maar een kwitantie. Of je bent van plan een bedrijf te beginnen en je wilt alvast wat gaan verkopen. Kan je dan een factuur sturen? Nee, je maakt dan een kwitantie.

De belastingdienst ziet een factuur als een document dat een bedrijf alleen kan versturen. Er zijn namelijk een aantal eisen aan een factuur, deze moet bijvoorbeeld een BTW nummer en KVK nummer vermelden. Die heb je als particulier niet. Lees meer wat de Belastingdienst over facturen schrijft.

Waarom is een kwitantie altijd slim om te maken?

Hoe zorg je dan dat je transactie is vastgelegd? Het is juridisch slim om een document te hebben die de transactie vastlegt. Dit document heet een kwitantie. Een kwitantie is een document dat bestaat uit een aantal verplichte onderdelen en als bewijs dient van de transactie.

Op een kwitantie moeten de volgende zaken staan:
Welke goederen en/of diensten er geleverd zijn
Hoeveel goederen en/of diensten er geleverd zijn
Voor welk bedrag er geleverd is
Aan wie de kwitantie is gericht
De datum van de levering van de goederen en/of diensten
Je eigen naam en gegevens
Je handtekening

Je zet dus geen BTW of een KVK nummer op je kwitantie. Dit betekent dat het bedrag dat op de kwitantie staat het daadwerkelijk betaalde bedrag is. Geen van beide partijen kan dit bedrag inboeken met BTW. Je hoeft er geen BTW over af te dragen en de ontvanger kan er geen BTW over terugvragen. Het bedrijf verwerkt het gehele bedrag van jouw kwitantie in de boekhouding als kosten en mag dit later in zijn geheel van de winst aftrekken. Daardoor wordt de winst lager en betalen zij minder belasting.

rafael-kellermann-streit-fOv3InYoH54-unsplash
Photo: Rafael Kellermann Streit

Hoe ga je om met de Inkomstenbelasting?

Wanneer je een kwitantie hebt verstuurd heb je als particulier een dienst verricht en/of goederen verkocht aan een bedrijf. Je hebt dus inkomsten gehad waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Deze kan je opgeven bij ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’. Daarna berekend de belastingdienst het bedrag wat je betalen moet. Het kan wel zo zijn dat je ook aftrekposten hebt omdat je bijvoorbeeld ook producten hebt moeten inkopen of kosten heb gemaakt. Deze kan je weer van de inkomsten uit overig werk afhalen.

Kwitantie en de belastingdienst

Het is verplicht om al je verstuurde document en prestaties op te geven bij de Belastingdienst. Wanneer je ervoor kiest om het niet te doen, maak je je schuldig aan belastingontduiking. Het is verstandig om wanneer je regelmatig kwitanties verstuurd eens na te denken of je je niet beter in kunt schrijven bij de belastingdienst. Maar heb je naast andere werkzaamheden wat klusje dan is het maken van een kwitantie de manier om deze in rekening te brengen.

Op Kwitantiemaken.nl maak je je kwitantie snel en eenvoudig.

2 Antwoorden op “De kwitantie: een factuur sturen als particulier”

 1. Hallo,

  Bedankt voor deze informatie. Wat is het maximum bedrag per jaar dat je mag verdienen uit kwitanties? Dus voordat ze je als ondernemer aanmerken.

  Dank je wel.

  Groet, Mar

  1. Beste Mar,

   Dank voor je reactie. Bij het bepalen of je een ondernemer bent gaat het niet direct om het maximale bedrag dat je verdient. Het gaat er bijvoorbeeld om of je zelfstandig een beroep uitoefent en of je regelmatig inkomsten ontvangt. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst

   Als je hieraan voldoet maar je verdient een klein bedrag, dan zou het kunnen dat je nog niet als ondernemer aangemerkt wordt. In principe werkt het zo dat je een kwitantie opmaakt en verstuurd en daarna je verdiensten als ‘Overige werkzaamheden’ opgeeft en daarna te horen krijgt of je als ondernemer aangemerkt wordt. Bij de Belastingtelefoon kan je hierover meer informatie krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *